#1 – Matras overtrek met volant

Ben jij ook zo uitgekeken op je bed omdat je tegen je springveren matras en kale poten aankijkt?

Met een zelf gemaakt matras overtrek met fraaie sierrand laat je je bed een verjongingskuur ondergaan, waarbij matras en poten geheel uit het zicht verdwijnen.

Je bed zal onherkenbaar zijn, nadat je het hebt voorzien van een matras overtrek van mooi materiaal. Voor weinig geld beschik je over een nieuw slaapmeubel en kan je de ruimte onder het bed als bergruimte gebruiken. Kies een mooie stof en gebruik deze ook om een stel bijpassende kussens te maken. Dit ziet er niet alleen elegant it, maar geeft je slaapkamer ook meteen een persoonlijk tintje.

Het matras overtrek met gladde volant bestaat uit een bovendeel, dat direct op de matras ligt en de sierrand met naar binnen geslagen plooien in de hoeken. Je kunt hiervoor vrijwel elke stof gebruiken. Bij stoffen met een dessin moet je er op letten dat het dessin in de lengterichting loopt omdat de volant delen in de lengterichting van de stof worden geknipt. Zo hoef je geen stuken aan elkaar te zetten.

Hou er rekening mee dat bij sommige stoffen in de hoeken het dessin overal mooi blijft doorlopen. Het overtrek bestaat uit 4 delen plus een bovendeel. Meet de stof op en knip hem als volgt: 2 delen met de lengte van het matras (+ 20 cm voor de plooien en 2 cm naad) en 2 met de breedte van het matras (+ 60 cm voor de plooien en 2 cm naad). De breedte van de sierrand komt overeen met de hoogte van het bed, waarbij je 4 cm voor de zoom en 1 cm naad rekent. Aangezien het bovendeel bedekt wordt kan je hiervoor elke stof gebruiken. Rond de hoeken af zodat het overtrek mooier blijft liggen. De zomen maak je met zoomband, band dat aan beide zijden plakt en met een strijkijzer wordt aangebracht.


Matras overtrek met volant

Materiaal

 • Bed met matras
 • Stof voor de volant
 • Stof voor het bovendeel
 • Centimeter
 • Zoomband
 • Strijkijzer
 • Potlood
 • Spelden
 • Schaar
 • Naaigaren
 • Naaimachine
 • (eventueel) Striklint

Stap 1

Meet lengte en breedte van de bovenkant van het matras op. Reken bij elke zijde 1cm extra voor de naad. Knip het bovendeel van het overtrek uit, waarbij de hoeken licht worden afgerond.


Stap 2

Knip de delen voor de volant; twee gelijke delen voor de lange zijden en twee voor de korte zijden. Vouw de zoom van elk deel 4 cm om en strijk hem vast met zoomband.


Stap 3

Leg een kort en een lang deel van de volant met de goede kanten op elkaar en speld de korte zijden aan 1 kant zo op elkaar dat het dessin netjes doorloopt. Naai ze daarna met een smal zoompje aan elkaar.


Stap 4

Naai op deze manier alle delen van de volant aan elkaar zodat een ring ontstaat. Vouw de plooien zodat in het lange deel de naad in de plooi valt. De plooien worden aan beide kanten 10 cm diep en liggen in het midden tegen elkaar.


Stap 5

Strijk de plooien en zet ze aan elke kant met spelden vast. herhaal dit bij de andere hoekpunten van de volantdelen. Zorg ervoor dat de stof goed recht ligt zodat er geen onregelmatigheden ontstaan in het dessin.


Stap 6

Speld het bovendeel vast aan de volant. Let er hierbij op dat aan alle vier de hoeken de plooien precies in het midden liggen. Naai de volant vervolgens vast op het bovendeel.


Sierstrik

Naai verstevigde banden van ongeveer 30 cm lang uit dezelfde stof als de volant of gebruik kant-en-klaar band in een bijpassende keur. Naai de banden aan de volant en werk ze schuin af.


Sloop met knoopsluiting

Knip voor de voorzijde van de sloop een stuk stof op maat met 8 cm extra in de breedte. Leg in 1 lange zijde een 4 cm brede dubbele zoom en naai de knoopsgaten. Knip de achterzijde van de sloop op maat met 20 cm extra in de breedte. Leg in 1 lange zijde een 10 cm brede dubbele zoom en naai de knopen vast. Naai tenslotte voor- en achterzijde van de sloop met de goede kanten op elkaar.


Tip

Bij erg dunne stof is het aan te raden een dubbele volant te maken. Je hebt hiervoor weliswaar meer stof nodig maar de volant krijgt hierdoor meer volume en valt mooier. De stof die je ter ondersteuning gebruikt mag best van een goedkopere kwaliteit zijn.

Idee

Een matrasovertrek, een nieuw beddensprei en een stel nieuwe kussen kunnen je slaapkamer volkomen veranderen.

Kies stoffen in je lievelingskeuren of neem en bepaald thema als uitgangspunt. Zo is bijvoorbeeld stof verkrijgbaar die is bedrukt met wilde dieren. Een plaid van imitatievacht tover je moeiteloos om in een beddensprei door hem af te werken met een bijpassende stofrand. Een nekrol bekleed met dezelfde stof maakt de safari sfeer compleet.

Safari

Succes ­čÖé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *